Titel 

Inleiding
Het middeleeuwse boek
De middeleeuwse roman
Hoofsheid…
… en hoofse liefde
Hoofse liefdesromans
Liefde en hartstocht…
Het verhaal
Een meisje op de dool
(Margriete)
Een jongen op weg (Heinric)
Van wildeman tot hoofse
ridder en minnaar (Echites)

Samenvatting

Terzijdes

Lespakket

ColofonNotities | Brandstapel

Brandstapel

In veel middeleeuwse ridderromans wordt beschreven hoe een vrouwelijk personage levend wordt verbrand of op het nippertje door de mannelijke held van de brandstapel kan worden gered. Het lijkt op het eerste gezicht een bevestiging van de wijdverspreide opvatting dat in de Middeleeuwen talrijke vrouwen werden verbrand op verdenking van ketterij of hekserij.

Toch moet dit worden gerelativeerd. Uiteraard zijn er in de Middeleeuwen vrouwen verbrand - denk alleen al aan de Henegouwse begijn Marguerite Porete († 1310) en de Franse heldin Jeanne d'Arc († 1431) - maar al met al bleef het een relatief zeldzaam verschijnsel. De massale heksenvervolging deed pas haar intrede na het einde van de vijftiende eeuw toen de dominicanen Sprenger en Institoris hun Heksenhamer publiceerden. En het hoogtepunt van de inquisitie - waarbij ook veel hervormingsgezinde vrouwen zijn omgebracht - situeert zich in de zestiende eeuw.

Maar waarom worden in de ridderromans dan toch zovelen op de brandstapel gezet? Het antwoord op die vraag heeft vermoedelijk meer te maken met het verschijnsel literatuur dan met de realiteit. De bedreiging met de vuurdood bracht uiteraard spanning en sensatie. En iedere schrijver die zich respecteerde, had wel een dergelijke scène: de romans over Tristan en Iseut, Chrétien de Troyes in zijn Yvain, de Lancelot-en-prose

Terug naar de bespreking

Printvriendelijke versie

 

© 2006 - 2007 K.U. Brussel