Titel 

Inleiding
Het middeleeuwse boek
De middeleeuwse roman
Hoofsheid…
… en hoofse liefde
Hoofse liefdesromans
Liefde en hartstocht…
Het verhaal
Een meisje op de dool
(Margriete)
Een jongen op weg (Heinric)
Van wildeman tot hoofse
ridder en minnaar (Echites)

Samenvatting

Terzijdes

Lespakket

ColofonHet Verhaal

VOORAF

De Roman van Limborch is een hoofse liefdesroman in de traditie van Chrétien de Troyes. Een verschil is evenwel dat er verschillende hoofdpersonages in het werk worden geïntroduceerd, die elk een afzonderlijke verhaallijn krijgen (de techniek van de entrelacement). De hoofdpersonages maken een evolutie door van onhoofse jongeren naar hoofse volwassenen. Opmerkelijk genoeg begint het werk met de ontwikkelingsweg van een jonge vrouw, die aan de bekende omgeving onttrokken, kennis maakt met avontuur en liefde (boek 1), maar zich algauw ontpopt tot jonge vrouw die haar rol als hoofse dame in de samenleving opneemt (boek 4) en haar geliefde tot grootse daden zal inspireren.

Hoewel het werk door het genre van de Arturromans van Chrétien de Troyes is geïnspireerd, is het verhaalkader veel realistischer. De afgelegde weg is in grote lijnen geografisch te volgen, de verschillen in taal en cultuur spelen een zekere rol en de sprookjesachtige sfeer is in grote mate gereduceerd (of wordt rationaliserend verklaard als werk van de duivel).

En tenslotte nog dit: de Roman van Limborch heeft eigenlijk niets te maken met de huidige provincies Nederlands- en Belgisch-Limburg. Limborch was in de middeleeuwen een klein, maar strategisch belangrijk hertogdom ten oosten van Luik. De Brabantse hertog Jan I wist dit in een persoonlijke unie met Brabant te verenigen dank zij zijn overwinning in de veldslag bij Woeringen (1288). In het Heidelberger Liederhandschrift vindt men een miniatuur waarin de ridderlijke hertog Jan wordt voorgesteld als vorst van zowel Brabant als Limburg.

Het machtscentrum van het hertogdom Limburg was het nog steeds pittoreske plaatsje aan de Vesder, in de buurt van de Gileppe-stuwdam: Limbourg-Dolhain.

In hetgeen volgt beperken we ons tot een selectie van enkele sleutelpassages waarin de opzet van het hele werk doorschemert.

N.B. voor een printvriendelijke versie van deze website kan op elke pagina rechtsonder op het printertje worden geklikt.

Terug naar de startpagina

Printvriendelijke versie

 

© 2006 - 2007 K.U. Brussel